2008. évkezdés

MIKSZÁTH KÁLMÁN TÁRSASÁG

Tisztelt Tagtársunk!

Gyorstájékoztatónk az év kezdetéről szól. Valójában nem is kellene értesíteni Önöket, hiszen a hagyományos eseményeink a hagyományos időpontban mindenki előtt ismertek, de azért leírjuk, hogy ki-ki dönthessen:

Január 16. SALGÓTARJÁN – SZKLABONYA

11 óra: Megemlékezés és koszorúzás id. Szabó István Mikszáth szobránál a Kodály Zoltán Általános Iskola előtt, az iskola diákjainak közreműködésével.

Ünnepi beszédet mond: Praznovszky Mihály

Információ: Bagyinszki Istvánné

15 (?) óra: Megemlékezés Szklabonyán a Mikszáth Emlékháznál a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma szervezésében

BUDAPEST

16 óra: Mikszáth Kálmán szobrának megkoszorúzása a Mikszáth téren (Szabó Ervin Könyvtár mellett)

Ezt követően megemlékezés a Petőfi Irodalmi Múzeum udvarán lévő Károlyi Étterem és Kávéházban. Császtvai Tünde tart tájékoztatót a Mikszáth kritikai kiadás állapotáról

Szervező: Bor Éva

BALASSAGYARMAT

14 óra: koszorúzás a Vármegyeháza előtti Mikszáth szobornál

Szervező: Pásztor Sándor és Bacskó József

Utána megemlékezés a Városháza dísztermében. Oroszlánné Mészáros Ágnes fogalja össze a városi könyvtár több évtizedes Mikszáth rendezvényeit.

PÁSZTÓ

9 órától a gimnázium hagyományos programsorozata. Tervezett vendégük Závada Pál Kossuth-díjas író.

És aki sehová nem tud eljutni, aznapra tegyen maga mellé két Mikszáth könyvet is elolvasásra (egyik sem hosszú.) Mivel a reneszánsz éve lesz és Mátyás trónra lépésének évfordulója, olvassuk el a Szelistyei asszonyok és A kis primás című műveket. Persze sok mást is, de ezt a kettőt nagyon.

Az esetleges változásokat figyelve mindig keressék fel a honlapunkat: mikszathtarsasag.hu

Ha január, akkor 1%.

Ugyan még nem ismerjük a törvény módosítását, de az egy százalékra égető szükségünk lesz 2008-ban is. Már aki teheti, rendelkezzen róla, beszéljen rá másokat, de mindenképpen írja fel a naptárába, hogy amikor kell, a megfelelő helyre beírhassa a számlaszámunkat:

OTP 11705008-20467087

Tagdíj

Ez az év is jól kezdődik! Be kellene fizetnünk a tagdíjat. Ennek összege minimum 1000 Ft/fő.

A biztonság kedvéért mellékeljük a befizetési utalványt is. Ne feledje: kétszer ad, aki gyorsan ad! Lehet adni háromszor is, az már tényleg gyorsaság! (Egyébként 2007-ben 210 tagtársunk fizetett, azaz volt hű Társasági Esküjéhez!)

Vezetőségünk január 15-én ül össze valahol, hogy elkészítse a 2008-as év eseményeinek végleges tervét. Sok minden már formálódik, mégha a dátumok nem is pontosak. (Lehet, hogy Szklabonyára megyünk, első ízben szabadon!)

Január: Mikszáth megemlékezések országszerte.

Április:Mikszáth iskolák harmadik országos találkozója Erdőtelken.

Május: Koszorúzás a Fiumei úti temetőben, majd az evangélikus templom felkeresése ahol először kötöttek házasságot hőseink.

Mikszáth megemlékezések az író nevét viselő iskolákban, ezekben a napokban.

Július eleje: A társaság egész napos, 15 éves jubileumi piknike Horpácson, tisztújító közgyűléssel összekötve. (Julius 5-én lesz a palócok első világtalálkozója Herencsényben!)

Augusztus: Tanulmányút valahová, valamint Ilona napi búcsú Mohorán.

Október: Megemlékezések Dejtáron, Horpácson, Kálmán napi események, remélhetőleg Szontagh Pál szobrának avatása, ha a Fundus alapítvány úgy akarja.

Tanulmányutunkra érkezett javaslat: prágai utazás, az ottani Mikszáth emlékek megtekintése. Egyről tudunk: az irodalmi múzeumban van egy fontos Mikszáth levél, illetve felkeressünk Mikszáth írásainak cseh vonatkozású emlékhelyeit. De ez csak egy javaslat. Az időpont a szokásos augusztus eleji lenne.

Ne felejtsünk el két fontos megyei évfordulót:

150 éve született Szécsényben Komjáthy Jenő. Irodalomtörténeti megemlékezést kívánunk szervezni a városban együtt az önkormányzattal, a megyei múzeummal, az irodalomtörténeti társasággal.

125 éve mutatták be Az ember tragédiáját a Nemzeti Színházban. Mindez történt 1883. szeptember 21-én. Erre is ki akarunk találni valamilyen programot (pl. ha játsszák Pesten a művet, elmennénk közösen stb.) De mindenképpen szorgalmazni kellene, hogy ifj. Szabó István remekmívű alkotása, a Madách Imre – Fráter Erzsébet szoborpár elkészüljön és kikerüljön mondjuk a csesztvei kúria elé a parkba.

A mi könyvünk

A Társaság tizenöt éves történetéről kötetet adunk ki. Kérünk fotókat, sajtócikkeket, visszaemlékezéseket, színes írásokat stb. Kronológiát állítunk össze, ehhez is kérek hiteles dátumokat. A megyei könyvtártól majd kérek bibliográfiát, a rólunk írták rovatba. És persze sok-sok ötletre van szükségünk, hogy olyan könyvet adhassunk ki, mint amilynek vagyunk, azaz kitűnőt!..

Nemesvámos – Salgótarján – Magyarország, 2007. december 20.

Praznovszky Mihály elnök sk.