Kálmán-napi ünnepség 2008

Kedves Tagtársunk!

Szigorúak vagyunk, s tartjuk magunkat a kijelentésünkhöz: ezt a meghívót már csak azon tagtársaink kapják postán vagy imélen, akik befizették az idei tagdíjat! Persze mindenki eljöhet a horpácsi napra, csak ezzel a szigorúsággal szeretnénk jelezni: annyi pénzből gazdálkodhatunk, amennyink van! A posta pedig sokba kerül. De tagdíjat mindig minden időben lehet fizetni, visszamenőleg is, akár többre szólóan!!!

Kérünk mindenkit, akinek e-mail címe van, írja meg azt a bagyikati@vipmail.hu címre.

Kálmán napi ünnepségünket október 11-én szombaton tartjuk Horpácson. Partnerünk a Horpácsi Fundus Alapítvány, amelyek tagjai folytatják nagyszerű munkájukat: újabb szoborral gyarapították a Horpácsi Panteont!

Egyedülálló teljesítmény ez egy kis magyar faluban. Ott van Mikszáth Kálmán szobra (kettő is), a gondos feleségé, Mauks Ilonkáé, a nógrádi tudós baráté Nagy Iváné s most elkészül a legokosabb magyar táblabíró Szontagh Pál szobra is. S ne feledkezzünk meg a kúria falán lévő Madách emléktábláról sem.

Programunk nem lesz sok, de az nagyon érdekes.

11 órakor folytatjuk július 5-én elkezdett közgyűlésünket, amely a megjelentek számától függetlenül határozatképes.

Vezetőséget választunk a következő öt vére. A jelölő bizottság által készített névsor:

Örökös tiszteletbeli elnök: Praznovszky Mihály, elnök: dr. Kovács Anna, alelnök: Pásztor Sándor, titkár: Bagyinszki Istvánné.

Vezetőségi tagok: Bacskó József igazgató úr, Mikszáth Kálmán, az író dédunokája, Molnár Zoltán Horpács polgármestere, Urbán Aladár a Palóc társaság elnöke, Varga Ilona a pásztói Mikszáth gimnázium igazgatója, Varga Péter Miklós a fundus tulajdonosa.

A felügyelő bizottság: Takács Éva (Bp.), Nagy Mária (St.) Engelberth Katalin (Bgy.)

Ezután, de már ez előtt is folyamatosan vetítjük Reiter László képeit. Laci bácsi végigfotózta a társaság tizenöt évének helyi eseményeit, a fotókat most digitalizálta s felírta cd-re. Ezeket nézhetjük meg rácsodálkozva ifjonti enmagunkra.

13 órakor kezdődik a szoboravatás. A portré Ifj. Szabó István, Mikszáth-óra díjas művész-társunk alkotása. A megjelenteket köszönti Molnár Zoltán, majd elhangzik az avató beszéd. Közreműködnek a gyarmati Mikszáth középiskola diákjai.

Ezután megkoszorúzzuk Szontagh és Mikszáth szobrát, de új hagyományt teremtve, minden szobornál helyezünk el virágot s elhangzik egy rövid kis idézet is.

Végül visszamegyünk a Faluházba, ahol koccintunk Kálmán és Pál egészségre, örökkévalóságukra.

A budapestiek most egyéni módon oldják meg az utazást, ám Salgótarjánból 9.30.kor autóbusz indul a szokott helyről (jelentkezés a szokott módón a megszokott titkárnál – 20-234-8563 számon). Megálló Balassagyarmaton 10.15-kor az ismerős helyen. Visszaindulás kb. 15 órakor, de ez nem biztos!

Mindenkit várunk szeretettel!

A Társaság vezetősége nevében

Praznovszky Mihály elnök sk.

Salgótarján, 2008. október 2.