Május 11. Rohics, Szlovénia

Rohicson (Rogaska Slatina, Szlovénia) Praznovszky Mihály találkozik a város polgármesterével valamint Szentiványi István magyar nagykövettel és Göncz  László szlovéniai parlamenti képviselővel, hogy a Rohicson felállítandó Mikszáth emléktábláról tárgyaljanak, egyeztessenek. A remélhető kedvező eredményről azonnal tájékoztatjuk tagtársainkat. Beszámolót olvashatnak egy kattintás után!

Valószínűleg szeptemberben avatjuk! Ez derült ki a május 11-i megbeszélésen Rogaska Slatinán. Bűbájos kis fürdőhely, amolyan nógrádi ízekkel. Dimbes-dombos, hegyes, erdős és egy kis üveggyára is van. Még szőlőből bort is készítenek, egyszer iható. (Amúgy feltűnően jók a szlovén borok!)
Jelen volt a magyar nagykövet, Szentiványi István úr, a szlovén parlament magyar nemzetiségi képviselője, dr. Göncz László úr, akinek újra csak megköszönöm a szervező munkát. Valamint a lendvai magyar intézet igen kedves igazgatónője Kepe Lili. A Társaságot ketten képviseltük, Putz Judit mint távolsági levelező és szervező, valamint magam.
Nagyon kedvesen fogadtak, a polgármester úr (Branko Kidric) és két kollégája az önkormányzattól. Örömmel vették az ötletet, még utána is néztek Mikszáthnak az interneten. Feladatul írtam ki, hogy őszre olvassak is Mikszáthot!
A műemlékesekkel megbeszélik, hogy hol lehet a tábla, én a füvet mondtam, a parkot, miként Gleichenbergben van.
Ha ez kiderül, akkor szervezhetünk tovább: a tábla költségét a lendvai magyarok és a nagykövetség állja, mi majd egy bronz Mikszáth plakettet viszünk, rábeszéljük Szabó István tagtársunkat, készítsen egyet. Viszünk népzenét, népviseletet, remélem eljön a megyei elnök is – de ez majd a nyár feladata.
Hazafelé még a maribori egyetemen tartottam egy órát a magyar tanszéken.

Praznovszky Mihály