Június 2.

Száz éve hunyt el Mikszáth – Emlékelőadás lesz a színházban

A Szigligeti Társulat és a Várad Folyóirat szervezésében, június 2-án, szerdán 19 órától kerül sor a Nagyváradi Állami Színház nagyszínpadán (bejárat a Madách utcai művészbejárón)a Mikszáth Kálmán halálának centenáriuma alkalmából rendezett emlékelőadásra, melynek címe: Élő közvetítés a 19. századi Magyarországról. Riporter: Mikszáth Kálmán. A neves magyar író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési képviselő épp ma száz éve, 1910. május 28-án hunyt el Budapesten.

Az est vendége Praznovszky Mihály irodalomtörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum egykori igazgatója, a Mikszáth Társaság elnöke, a balatonfüredi Tempevölgye irodalmi folyóirat főszerkesztője, akinek személyében biztosított a hangulatos, szórakoztató és tanulságos összejövetel, amelyen közreműködnek a Szigligeti Társulat művészei. A rendezvényt minden irodalom – és ezen belül Mikszáth munkásságát kedvelőnek ajánlják a szervezők.

Az előadásról olvashatnak itt.

Valamint az erdélyi Reggeli újság is szentelt egy oldalt az eseménynek.

2010. május 29-én Tenken, egy Bihar megyei kisvárosban ismét előadták Görgey Gábor nagysikerű színpadi játékét. A Mikszáth Kálmán különös házasságai című darabot Körner Anna és Hajdú Géza játszotta újra csak nagy sikerrel, mint azt teszik immáron több mint 25 esztendeje.