Kecskeméten jártunk „A beszélő köntös” nyomában

„A Mikszáth ihlette „alföldi történelmi regényke”, A beszélő köntös lett címadója annak a kiállításnak, amely még február  28-ig látogatható a Kecskeméti Katona József Múzeum égisze alatt lévő Cifrapalota két szintjén. Képek a Képtárban!

Megtisztelő volna, ha a  nagyszabású és nagyszerű Mikszáth-Madách ünnepségek után, még február folyamán vendégül láthatnánk a Mikszáth Társaság tagjait, érdeklődő barátainkat.” A meghívást dr. Kriston Vízi József múzeumi kultúraközvetítőtől kaptuk, s úgy gondoltuk e megtisztelő megkeresést nem illik visszautasítani.

Önköltséges alapon a fent jelzett időpontban Balassagyarmatról kisbusszal, Salgótarjánból mikro-busszal, Budapestről vonattal érkeztünk le Kecskemétre, összesen 35-en.

A Katona József Múzeumnál volt találkozó helyünk, ahol meghívónk és házigazdánk, Kriston Vizi József várt ránk. Együtt sétáltunk el a Cifrapalotába, s közben a városrészről, az építkezésekről kaptunk információkat.

Megérkezvén, a kötelező elvégzendő dolgok után a kiállítás megtekintése következett.

Házigazdánk, a kiállítás kurátora majd Hajagos Csaba társkurátor és Merinu Éva muzeumpedagógus segítségével teljes képet kaptunk a török kori virágzó Kecskemétről. Műtárgyakban gazdag, látványelemekben bővelkedő, tartalmában is minden igényt kielégítő kiállítást láttunk.

Befejezésként, a díszteremben kedves meglepetésben volt részünk. Azon kívül, hogy korabeli ruhákba bújhattunk, finom „török kori csemegékkel” kellemes ízű teákkal, frissítőkkel is megkínáltak vendéglátóink.

Kis időcsúszással – ahogy ez már lenni szokott nálunk – megérkeztünk a Katona József Emlékházba, ugyanis utazásunk előtt úgy döntöttünk, hogyha már Kecskeméten járunk, a város irodalmi óriásának szülőházát, munkásságának emléket állító kiállítást is meg kell néznünk. Székelyné Kőrösi Ilona történész várt bennünket, aki kimerítő, személyes elemekkel is megtűzdelt tájékoztatóját hallgattuk meg. Finom kávé, tea fogyasztása mellett a kiállítást is megtekintettük.

Kecskemét egy másik különleges gyűjteményének meglátogatása előtt, a rövidre szabott ebédidőben, ki-ki, ahol tudta elfogyasztotta hozott vagy rendelt ennivalóját. A Klapka-házban helyet kapó Bozsó gyűjtemény igazi különlegesség. Bozsó János festőművész magángyűjteményét több évtizeden át gyarapította, megtalálhatók itt néprajzi emlékek, használati tárgyak, bútorok, kismesterségek tárgyai, szerszámai, nemesi udvarházak, módos polgári otthonok berendezései, és természetesen saját festményei, művei is.

Napunk végére érve visszasétáltunk kiinduló helyünkre, búcsút vettünk házigazdánktól és egymástól. Az élményekben gazdag nap után többekben megfogalmazódott, fáradtság ide vagy oda, több ilyen kellene. Egy rövid hír a látogatásunkról. És egy másik.