Madách műve a most nyíló Weöres Színházban

Szombathely Megyei Jogú Város 2011. január 22-én avatja fel kőszínházát. A színházavató előadás Madách Imre egyetemes értékű műve, Az ember tragédiája lesz. Igen örülünk a hírnek, bár némi aggodalmat érzünk az 1500 sornyi húzás miatt. De hát addig ne fájjon a fejünk, amíg nem láttuk az előadást. Éljen az új magyar színház! Éljen Madách!

A főbb szerepekben:
ÁDÁM: Szabó Győző
ÉVA: Csonka Szilvia
LUCIFER: Mertz Tibor

Dramaturg: Duró Győző
Zeneszerző: Szemenyei János
Díszlet: Horgas Péter
Jelmez: Flesch Andrea
Mozgás: Gyöngyösi Tamás
Koreográfus: Bodor Johanna
A filmes betétek rendező-vágója: Horgas Ádám
Vezető operatőr: B. Marton Frigyes
Asszisztens: Szekeres Károly
Rendező: Jordán Tamás

A magyar drámairodalom legfontosabb műve sajnos nem érinti meg értékéhez méltón a nagyközönséget és főleg a fiatalokat. Az iskolában, mint kötelező és nehezen érthető olvasmány nem számíthat a diákok kitüntetett érdeklődésére. A Weöres Sándor Színház nyitóelőadása olyan Tragédia előadást szeretne létrehozni, amely közel hozza e nagy ívű alkotást a videóklippeken, számítógépes játékokon felnőtt fiatalokhoz is, a XXI. század türelmetlen polgáraihoz – nem elriaszt, hanem felkelti az érdeklődést.

A szövegkönyv a maga 1500 sor húzásával lehetőséget ad egy világos szerkezetű, minden ponton követhető dráma színpadra állítására. Jordán Tamás rendezésében szellemesen fonódik össze a film és a színház: a Lucifer által előrevetített jövő egy hatalmas vászonra vetítve jelenik meg Ádám előtt, ahonnan a szereplők kilépnek és visszatérnek.

Az előadás a finom madách-i humort megragadva könnyen érthetővé teszi a néhol nehezen érthető filozofikus szöveget. A színészek játéka mentes minden pátosztól, mai eszközökkel fogalmazza meg a mű alapkérdéseit.
A lendületes, sodró erejű előadásban a közönség a Weöres Sándor Színház teljes társulatát láthatja.