Mikszáth helyszínek a Kárpát-medencében

Szlovákia

Szklabonya (ma Sklabina) itt született Mikszáth Kálmán. Kis falu, kb. 15 kilométerre Balassagyarmattól. Szülőháza nincs meg, a helyén egy emlékkő van. Gyermekkori lakó-házában Ma Emlékmúzeum van, az épület falán emléktábla, udvarán Gáti Gábor Mikszáth szobra. A házzal van a kis temető, itt van testvérének, Mariskának a sírja. Talán ez az egyetlen magyar nyelvű síremlék már itt.

Ebeck (Obeckov) Két kilométerre lévő kis falu Szklabonyától. Gyalog is egy jó séta. Itt lakott az író nagymamája, aki beleoltotta a kisfiúcskába a mesék és a fantázia színes világát. Itt nincs emlékhely.

Nagykürtös. (Velky Krts) Itt keresztelték Mikszáthot. A templom falán emléktábla van.

Kékkő (Modry Kamen) A Balassák ősi vára. Mikszáth sokat járt ide, valamilyen kapcsolata volt a famíliával. Ma múzeum, emlékjele nincs az írónak, van viszont Balassi emléktábla és emlékkiállítás a nagyon szép helyen lévő várban.

Szentéter (Pótor) Mikszáth sokat csavargott erre bohém ifjúkorában, legjobb barátjával, Tersztyánszky Miskával. A lányos házakat kerülgették, persze a jó bort sem vetették meg. Már amennyiben volt valaha jó bor Nógrádban.

Rimaszombat (Rimavska Sobota) Nagyváros mintegy 30 kilométerre Losonctól. Itt járt a kisgimnáziumba. Az épület ma is megvan, felújítják, már évek óta. A falán nagy emléktábla volt, az iskola jeles növendékinek névsorával, köztük Mikszáth nevével Legutóbb a tábla még nem volt a helyén. Ki tudja, hol lehet? S mikor kerül vissza? Ez Mikszáth egyik kedvenc városa, sok művében szerepel, pl, Ne okoskodj, Pista! A helyi múzeum sok Mikszáth kapcsolódású emléket őriz.

Selmecbánya (Banska Stiavnica) a magyar műszaki oktatás egyik legfontosabb helyszíne, ma is megragadó, különleges szépségű város. Mikszáth abba a liceumba járt s érettségizett, ahová Petőfi. Petőfinek van táblája, neki nincs. A város rekonstrukció során még nem értek el ehhez az épülethez. Mikszáth sok írása játszódik itt, ez az első, a sikert nyitó kötet első művének a helyszíne (Az aranykisasszony) de a kedves diák történet helyszíne is, ez a Tavaszi rügyek. Itt jósolta meg neki Solcz tanár úr, hogy író lesz belőle.

Románia

Sepsiszentgyörgy
Illyefalva
Fogaras
Máramarossziget

Ukrajna
Rahó

Kicsit távolabb

Ausztria
Gleichenberg

Szlovénia
Rohics (Rogaska Slatina)

Horvátország
Crkvenica

Ausztria
Bécs