Megújult a Mikszáth-szobor Balassagyarmaton

Pásztor Sándor, Társaságunk alelnöke 2012 őszén megkereste ifj. Szabó István szobrászművészt, aki szintén Társaságunk tagja, hogy felújítaná -e a balassagyarmati Vármegyeháza előtt álló Mikszáth szobrot.
Támogatókat is talált a szobor munkálataihoz szükséges anyagok, eszközök beszerzéséhez, a munkálatok elvégzéséhez, a Deltatech Kft., a Polgármesteri Hivatal, magánszemélyek és Békési János műkőkészítő (régi önzetlen segítőink) személyében.
Ifj. Szabó István természetesen igent mondott és a szobrot májusban benczúrfalvai műtermébe szállítottuk, ahol szeptemberben került felújításra.
A visszafuvarozás után a műköves újracsiszolta a posztamenst is, előkészítette a felerősítés helyét.
Mikszáth Kálmán felújított mellszobra – melyet Herczeg Klára Munkácsy-díjas szobrászművész készített, és 1961-ben adtak át – 2013. november 22-én a Polgármesteri Hivatal segítségével újra a helyére került.
Köszönet ezért ifj. Szabó Istvánnak, Békési Jánosnak és minden segítő, támogatónak, valamint Pásztor Sándornak, aki felkarolta és végigvitte a felújítás ügyét, erősítve ezzel is Társaságunk közéletben való szerepét.