Történelmi és irodalmi kirándulás: Gács-Divény (2019. augusztus 3.)

Még mindig Nógrád, ezúttal a határon túl! Augusztus 3-án a tagjaink (és más érdeklődők) Gács és Divény nézőben voltunk. Idegenvezetőnk, a térség legkiválóbb ismerője, Puntigán József helytörténész és Juhász Olga voltak, s ezúttal is köszönjük, hogy ránk szánták napjukat!

Ógácson megtekintettük a kőfallal körülvett gótikus templomot, s a történelmi Magyarország egyik legrégebbi fa harangtornyát (1673). A templomban a műemlékek történetéről beszélt vezetőnk, különleges falfestményéről és a felújításokról. Gácson a település történetével, nevezetes épületeivel, személyiségeivel ismerkedtünk. A Forgács kastély parkjában tett séta után a kastély megtekintése volt a célunk, ami sajnos nem úgy sikerült, ahogy terveztük. A „lebeszélt” kastélybelső megtekintése elmaradt, „valami miatt”! A belső bejárati ajtó előtt hosszú percekig várakoztattak. Leleményesebb tagjaink, nem a csoporthoz tartózónak jelezve magukat, egy kávéra bejutottak! Így jártunk a Hotel Galicia Nuevaban!!! Jobbnak láttuk az időpazarlás miatt is, ha tovább megyünk Divénybe.
Még megálltunk, koszorúnkat letéve, s emlékezve a Csontváry Emlékkőnél, melyet júniusban avattak fel a 100 éve született Kosztka Tivadar tiszteletére.

A Balassa-Zichy kastély megtekintése már zökkenő mentes volt. A gyönyörűen felújított reneszánsz kastély kiállításait magyar nyelvű vezetéssel tekintettük meg, két csoportra osztva. Míg várakoztunk, udvarán hideg sört, finom kávét ihattunk. Neki rugaszkodva a szépen megtisztított vároldalnak, megtekintettük a szintén „rendbe tett” 13. század végén épült várat, mely így – 1683-tól – romjaiban is lenyűgöző! A vár történetéről, nevezetesebb fordulóiról is mesélt vezetőnk. Fáradtabb tagtársaink a vár alatt lévő barokk templomot nézték meg.

Még a leszakadó eső előtt elindultunk, jó és rossz élménnyel gazdagodva.

KÉPEK a kirándulásról ITT.