Történelmi és irodalmi kirándulás: Nógrád vára és Diósjenő (2019. július 22.)

A Mikszáth Kálmán Társaság tagjainak első nyári kirándulása ismét a hazai tájak jobb megismerését tűztük ki célul, Nógrádot és Diósjenőt látogattuk meg.

Nógrád várában Majcher Tamás régész vezetésével a vár múltjáról, korszakairól hallhattunk. A szakszerű kalauzolás közben végig jártuk a vár látható és rejtett zugait, megcsodáltuk a gyönyörű tájat, s felülről a falu épületeit, utcáit jártuk végig tekintetünkkel. A várból lesétálva a község Tájházában a falu néprajzi értékeit láthattuk, s történelmébe, eseményeibe is bepillantást nyertünk.

A szomszédos Diósjenőn kis pihenővel, a helyi vendéglátó helyek felkeresésével folytatódott a nap. Délután két órakor Végh József helytörténész várt bennünket a Tájházban. Az itt kiállított, bemutatott történeti, néprajzi értékek megtekintése után vetített képes előadáson ismertük meg a falu történetét, különleges személyiségeit, a vidék legendáit.

A református templomba elsétálva, a templom történetéről, az itt élt és élő felekezetekről beszélt vezetőnk ill a helyi lelkész. Buszra ülve a jenői tó partjánál, a Marcus Aurelius emlékkőnél a filozófus császár itt vívott csatájáról mesélt a hely legkiválóbb ismerője. A tó melletti séta, jó hideg sör elfogyasztása után, újabb ismeretekkel gyarapodva tértünk vissza otthonunkba. Köszönettel tartozunk a tartalmas szép napért Majcher Tamásnak és Végh Józsefnek.

KÉPEK a kirándulásról ITT.