Budapesti megemlékezés az író halálának napján

Társaságunk Mikszáth halálának napján a Fiumei úti Sírkertben járt, névadónk sírjánál, ahogy minden évben (kivéve a pandémia időszakát).

Megkeresésünkre, ezúttal Pósa Judit, a Pósa Lajos Társaság elnöke és rimaszombati vendégeink emlékeztek az íróra, ünnepi beszéddel, irodalmi szemelvénnyel, majd a szomszéd parcellánál egyházi énekszóval köszöntötték Pósa Lajost is, Mikszáth földijét, író társát.

BP. MÁJUS 28. IMG_20220528_151909 (49)

Egy kis séta után, a 80 éve elhunyt Móricz Zsigmondról, a prózairodalmunk másik kiemelkedő személyiségéről, elnökünk, dr. Kovács Anna szólt, megidézve alakját kortársainak visszaemlékezéseivel és az író írásával.
Koszorúk elhelyezésével tettük tiszteletünket sírjaiknál.

Dr. Praznovszky Mihály itt vezette föl délutáni programunkat, az Országgyűlési Könyvtár meglátogatását azzal, hogy megidézte Mikszáthot, mint a „könyvtárost”. Az Országgyűlési Könyvtár, Szakreferensi osztályának munkatársai teljes körű tájékoztatást adtak a könyvtár gyűjteményeiről, különlegességeikről.

BP. MÁJUS 28. IMG_20220528_151909 (106)

Kisebb csoportokra osztva végigvezettek minket a telt-házas olvasótermen, s egyes gyűjteményi-egységekben megállva egyedi kincseket is bemutatva élveztük a közel háromórás programot. Még arra is figyeltek, hogy Mikszáthhoz kötődő érdekességeket is kiválogattak nekünk csemegézésre. Külön köszönjük a szervezést K. Isaszegi Editnek, s természetesen a minket fogadó minden munkatársnak is.

Képek erről a napról itt találhatóak.