Körlevél – 2010 Május



A Mikszáth Kálmán Társaság körlevele 2010. 2.sz

„A mi házunk neked is házad… csak a világ szűk nekünk a gondolataink, terveink és elméink számára, de a szívünk nem szűk az egymás számára” Mikszáth Kálmán, 1910. április 3.

Kedves Tagtársaim!

A Mikszáth Kálmán Társaság az író halálának 100. évfordulóján az alábbi ünnepi – s kevésbé ünnepi, de annál tartalmasabb és szórakoztatóbb – rendezvényekre hívja és várja Mikszáth szerető-tisztelő tagjait.

Mondhatnátok, s joggal, kicsit megkésve. De az történt, ami  a nagy évfordulók alkalmával hazánkban általában  történni szokott akkor, amikor több résztvevő, szervezet, szervező igyekszik lelkesen összehangolni munkáját.  Erről a helyzetről – s ezen már meg sem lepődünk – maga Mikszáth is  írt a rá jellemző éleslátással a Jókai Mór élete és kora című munkája Fény és árny fejezetében, a hajdani Jókai ünnepségek szervezése kapcsán. Olvassunk tőle, mert az sosem árt, egy kurta idézetet.

„Nincs az a rőzseasztag a világon, amely oly gyorsan tüzet fogjon, mint a Jókai mellé hangolt közvélemény. Óriási dimenziókban indult meg legottan a terv megvalósítása. Bizottságok, rendezőségek alakultak. Kigondolók, előkészítők, végrehajtók. Nem kisebb ember állt a mozgalom élére, mint az esztergomi érsek és az ősz Vay Miklós koronaőr. A védnök pedig József főherceg.

Sok okos ember lassan mozdul, mert sokat tud, sokat beszél – keveset cselekedhetik; mindamellett elkészül egy programmal, amelyben sok lélekemelő  tartalom és sok külső cifraság van, kitűzik az ünnep határidejét is 1893 október hónapjára, mint ama nevezetes ősz óta az ötvenedikre, mikor a kecskeméti jogász »A zsidó fiú« című drámáját az Akadémia megdicsérte.”

Sajnos vagy inkább szerencse/!/ a mostani Mikszáth évfordulós rendezvények kisebb dimenzióban, emberibb léptékben szerveződnek.

A 2010-es Mikszáth év sokszínű, sokrétű programja, olyan szereplők munkájának, együttműködésének eredményeként jön létre, akiknek a Mikszáthi életműhöz, kultuszhoz nemcsak hivatalból, de hitelesen is köze van. Nógrád Megye Önkormányzata, a nógrádi kulturális és oktatási intézmények, köztük kiemelten a Mikszáth nevét viselő iskolák, Balassagyarmat városa, Horpács és Mohora, természetesen Szklabonya, a szülőfalu és a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma Pozsonyban, a Petőfi Irodalmi Múzeum Budapesten, a Palóc Társaság…és bizonyára még sokan mások is dolgoznak azért, hogy Mikszáth Kálmán írói örökségére, életére halála évfordulóján figyelmünket fordítsuk.

A Mikszáth Kálmán Társaság évfordulós programtervét, – amelyet a Társaság tiszteletbeli elnöke, Praznovszky Mihály állított össze – a hagyomány és megújulás, az önállóság és együttműködés jegyében szervezzük. Arra törekszünk, azt szeretnénk, hogy emlék-programjaink – Mikszáth gondolatát követve – ne ünnepi gyertyák legyenek „eszembe juttatva, hogy a gyertyákat csak este szokás meggyújtani„, mondta az  író, de olyanok,” mint a szép őszi meleg esők. Nem annak az évnek szólnak és nem annak a termésnek, amely már be van takarítva, hanem a jövő termés számára kövérítik meg a talajt. Csalogató példák ezek az utánam következő írónak, jelzik, hogy a magyar szeme rajta pihen azokon, akik dolgoznak érte, és ha behunyja is néha (hiszen aludni is kell), egyszer egy barázdán mégiscsak meglátja.”

Jó szívvel, szép programmal várunk mindenkit!

Kovács Anna

a Társaság elnöke

A MIKSZÁTH TÁRSASÁG PROGRAMJA

Május 28./ péntek/Mikszáth Nap

Mikszáth Kálmán halálának 100. évfordulóján egész napos program:

10 órától  ünnepi megemlékezés és koszorúzás a Kerepesi úti temetőben Mikszáth Kálmán sírjánál. Emlékbeszédet mond: Becsó Zsolt, Nógrád Megye Közgyűlésének elnöke és dr. Praznovszky Mihály, a Mikszáth Kálmán Társaság tiszteletbeli elnöke.

10 és 2o óra között Nógrád Megye kulturális-turisztikai bemutatkozása a Petőfi Irodalmi Múzeumban és a Károlyi kertben. A gazdag programban többek között kiállítások, könyvbemutatók, irodalmi előadások, felolvasószínház, népzene és néptánc mellett palóc gasztronómiai bemutató és természetesen kóstoló is szerepel.

Társaságunk rendezvényei, amelyekre külön is felhívjuk tagjaink figyelmét:

  • A mai is élő anekdota. Solymár József író palóc adomái.

Beszélgető  társa: dr. Praznovszky Mihály, irodalomtörténész.

  • Én már nem ismertem a dédapámat. Családtörténeti bemutató

archív fényképekkel. Vendégünk az író dédunokája, Mikszáth-Cseney Kálmán, beszélgető társa: Péliné dr. Bán Éva.

-    Ács Irén „Isten a Palóc Olimposzon” c. fotókiállítása

-   A Magyar Irodalomtörténeti Társaság Nógrádi Tagozatának újra alakulása; V. Raisz Rózsa nyelvész előadása Az irónia alakzatai Mikszáth prózájában

-     Mikszáth – maraton – Felolvasóülés

A Mikszáth Napra Társaságunk tagjai számára autóbuszt indítunk:

8 órakor Balassagyarmatról, a Városházától, szervező: Pásztor Sándor (30/4324718 vagy 35/301150)

8 órakor Salgótarjánból, a távolsági buszpályaudvarról, szervező: Bagyinszki Istvánné  ( 20-363-5037, bagyikati@vipmail.hu)

Az utóbusz költségeihez 500 Ft hozzájárulást kérünk!

A jelentkezés határideje: 2010. május 21.

Június 5./szombat/ – Séta Mikszáth pesti otthonaihoz

Gyalogos zarándoklat az író fővárosi lakásaihoz, virágok elhelyezése.

Túravezetők:Takács Ferenc és Takács Éva.

Találkozás 10 órakor a Petőfi Irodalmi Múzeum udvarán.

E program igény esetén május 28-án is megvalósítható!

Július 3./szombat/ – Séta Mikszáth szülőhelyén – piknik

Gyalogos zarándoklat Szklabonyán, a Mikszáth nevezetességek felkeresése, majd gyalog át Ebeckre, ahol a nagymama élt.

Szalonnasütéses vidám beszélgetés. A szalonnázáshoz enni-innivalót hozzon mindenki!

8 órakor Salgótarjánból Balassagyarmaton át autóbuszt indítunk, a budapesti s más helyről jövő tagtársainkat kérjük, egyénileg szervezzék útjukat. Az utóbusz költséghez itt is kérünk hozzájárulást!

A jelentkezés határideje: 2010. május 31.

Augusztus elejeSzakmai tanulmányút

Öt napos tanulmányút Rahóra /Ukrajna/, Mikszáth utolsó utazásának színhelyére. Az utazás önköltséges, szervezi: Bacskó József.

/A részletes programot mellékeljük./

Július 31 – augusztus 1. – Balatonfüred és környéke.

6 órakor indulás Salgótarjánból  – Balassagyarmat Budapest megállókkal -  10 óra felé  érkezés Füredre. Az új kiállítások megtekintése (Jókai villa, Városi múzeum!, és a Vaszary Galéria). Városnézés.

Délután átmegyünk Tihanyba, Pisky sétány, templom, múzeum, Rege cukrászda,  este a Kocor pince meglátogatása, vacsora. Szállás egy helyi kollégiumban.

Másnap délelőtt Zánka felé  megyünk, a Nivegy völgyben séta, meg egy újabb pinceszer, majd Nagyvázsony: vár, kisebb múzeumok, séta a pálos kolostor romjaihoz. Étkezés Veszprémben a Tapó fogadóban. Itt az állatkert (szépen felújították) vagy más megnézése. Az utazás részben önköltséges, szervezi: Bagyinszki Istvánné.

A jelentkezés határideje: 2010. május 31

E két tanulmányutat választási lehetőségként ajánlottuk fel, de természetesen elegendő  jelentkező esetén /de csak akkor/ mindkettő megvalósítható.                                        

Augusztus 18./szerda/ – Ilona nap Mohorán

A mohorai emléknap ünnepi rendezvényei egyénileg látogathatók. Információ és szervező: Pásztor Sándortól

Október 13./szerda/ – Kálmán nap Horpácson

Kálmán napi megemlékezésünkön Mikszáth Kálmán mellett megemlékezünk a 85 éve született és 30 éve elhunyt  Csohány Kálmánról is. Tervezett programunk: irodalmi emlékülés, Hegedűs D.Géza műsora, közgyűlés.

November – Mikszáth club

„Pusztulnak az erdők. Mikszáth viszonya a technikai fejlődéshez.”

A Mikszáth club kihelyezett nógrádi ülése Salgótarjánban, a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban. Fábry Anna beszélget Mikszáthról Praznovszky Mihállyal.

A Mikszáth Kálmán Társaság természetesen már eddig is, januártól, a koszorúzási ünnepségektől kezdődően folyamatosan szervez és vesz részt programokban. Ott voltunk előadással Pásztón a Mikszáth Gimnáziumban, a balassagyarmati Mikszáthosok ünnepén, a Szerdatársaság ülésein, a megyei „Örökségünk, értékeink” középiskolai műveltségi verseny Mikszáth témájának összeállításában és zsűrizésében, és éppen most készítünk elő egy felnőtteknek szóló Mikszáth verseny kiírást.

Fontos: Kérjük tagjainkat, hogy a programokra a jelentkezések határidejét  tartsák be, mert csak abban az esetben tudjuk a szervezést elindítani és a részvételt, a helyet biztosítani.

Aki tagdíját még nem rendezte kérjük, tegye meg!

E-mail elérhetőségeket (és a jelentkezéseket is) ide kérjük: bagyikati@vipmail.hu !

Salgótarján, 2010. május 6.